Beurshandelaren die met supersnelle computers in milliseconden winst proberen te maken op de beurs, krijgen bezoek van de Amerikaanse recherchedienst FBI.

De Amerikaanse federale rechechedienst FBI onderzoekt of gewone beleggers op onwettige wijze benadeeld worden door supersnelle, geautomatiseerde handel in onder meer aandelen. Dat meldden verscheidene Amerikaanse media dinsdag. Hoewel het onderzoek al een jaar loopt, bevindt het zich nog altijd in de beginfase, aldus zakenkrant The Wall Street Journal.

Justitie in New York doet ook al onderzoek naar de zogenoemde flitshandel, waarbij computers in een fractie van een seconde grote hoeveelheden aandelen, opties of termijncontracten op grondstoffen verhandelen. Centrale vraag daarbij is of de firma’s die zich met deze handel bezighouden toegang hebben tot informatie waarover andere beleggers nog niet beschikken.

De FBI bekijkt in samenwerking met de beurswaakhond SEC wat er klopt van verhalen dat handelshuizen tegen betaling een fractie eerder kunnen beschikken over economische cijfers die beurskoersen in beweging zetten. Ook wil de FBI weten of zij op basis van koop- of verkooporders die zij van hun eigen klanten krijgen, eerst voor eigen rekening handelen. Dat is verboden, maar of het gebeurt is door de snelheid waarmee gehandeld wordt moeilijk vast te stellen.

Toezichthouders in de financiële sector proberen al jaren vast te stellen of flitshandel gepaard gaat met handel met voorkennis. Omdat niet handelaren maar computers de beslissingen nemen, is fraude erg lastig te bewijzen. Daarom zijn de autoriteiten sterk afhankelijk van klokkenluiders.

Flitshandel: efficiënt of vals spel?

De discussie over de meerwaarde van computerhandel, waarbij transacties in milliseconden worden gedaan, loopt al geruime tijd. De flitshandelaren zelf claimen dat ze waarde toevoegen door onevenwichtigheden in de prijsvorming van effecten glad te strijken.

Bovendien zouden 'gewone', particuliere beleggers er geen last van hebben, omdat die vaak met een andere tijdshorizon werken en doorgaans niet op prijsverschillen van een cent of minder mikken.

Flash Boys

In een nieuw boek, getiteld Flash Boys, betoogt de Amerikaanse best-seller auteur Michael Lewis echter dat de snelle computerjongens op de beurs wel degelijk over de schreef gaan. Zie hier een uitgebreid tv-interview met Lewis op CBS.

Volgens Lewis gaat de flitshandel zo ver dat een gewone belegger die een beursorder inlegt, op het moment dat deze order in de wachtrij van een regulier beurssyseemt aankomt, razendsnel wordt opgepikt door computers van flitshandelaren. Die zouden vervolgens in staat zijn om extreem snel een een vergelijkbare transactie te doen op andere beurzen, voordat de order van de reguliere belegger is verwerkt. Die koopt een aandeel vervolgens tegen een fractioneel hogere prijs, wat winst oplevert voor de flitshandelaren.

Snelheidslimiet voor flitshandel?

Vraag is of dit toelaatbaar is. Critici van het boek van Lewis stellen dat het voordeel dat flitshandelaren hebben in de VS puur te maken heeft met het feit dat ze meer betalen voor snelle glasvezelverbindingen naar beurscentra.  Daardoor kunnen ze sneller handelen dan beleggers die gebruik maken van 'publieke' kabels om beursorders door te geven. Daar is echter niets illegaals aan.

Vooralsnog is het zo in de VS dat degene die het meest betaalt, de snelste toegang heeft tot de beurs. Maar er gaan wel stemmen op om snelheidslimieten te introduceren, zodat alle ingelegde orders met dezelfde snelheid de verwerkende computers van de beurs bereiken.

Bron: Z24/ANP

Lees ook

Belastingcadeautje van Rutte: Hoe beleg je het vrijgekomen geld?

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl